Projekt
,,Zachowaj równowagę”

„Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej
w przedszkolach, szkołach: podstawowych, gimnazjalnych
i ponadgimnazjalnych oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia,
stan odżywienia i poziom wiedzy i młodzieży”

Celem projektu jest wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej u dzieci i młodzieży poprzez kształtowanie prozdrowotnych postaw i w konsekwencji zapobieganie rozwojowi nadwagi
i otyłości oraz innym chorobom przewlekłym.

Zadania programu realizowane będą przez:
- organizowanie wspólnych drugich śniadań na terenie szkoły,
- zapewnienie odpowiednio długiej przerwy śniadaniowej,
- zapewnienie obiadów szkolnych zgodnych z zaleceniami i normami,
- prowadzenie „reklamy pozytywnej” - plakaty,
- rozwijanie wśród uczniów wiedzy kulinarnej zgodnej z zasadami racjonalnego
  żywienia- zajęcia praktyczne,
- edukacja rodziców w zakresie edukacji fizycznej i zdrowego żywienia,
- promowanie aktywności fizycznej na terenie szkoły,
- organizowanie imprez sportowych i rekreacyjnych dla uczniów,
- organizacja festynów rodzinnych.


Projekt Zachowaj Równowagę organizowany jest przez Instytut Żywności i Żywienia w ramach Szwajcarsko - Polskiego Programu Współpracy Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej".

Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła został powołany uchwałą Rady Ministrów z dnia 12 kwietnia 1963 r. jako główna placówka naukowo-badawcza w zakresie szeroko ujętej problematyki żywienia człowieka. Jego utworzenie nastąpiło przy aktywnym współudziale doradczym i finansowym Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Od tej pory jest wiodącą jednostką w obszarze jakości zdrowotnej żywności, żywienia oraz prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych związanych z nieprawidłowym żywieniem.
Projekt jest współfinansowany przez Ministerstwo Zdrowia.

Instytucja realizująca:



Partnerzy:




Instytucja współfinansująca:


 
 
Szkolny koordynator projektu: Elżbieta Małecka

 

A K T U A L N O Ś C I

 

      Wiosenne przysmaki z własnej hodowli

Pierwszakom udało się założyć i wyhodować szczypiorek. Przez dwa tygodnie dzieci pielęgnowały posadzone cebule i prowadziły obserwacje młodej rośliny. A kiedy szczypior osiągnął odpowiednie rozmiary posłużył młodym hodowcom jako kanapkowy przysmak.
Oj smakowało!
                                                                                                               Dzieciaki z klasy I a

       W zdrowym ciele zdrowy duch

Przez ostatni tydzień lutego i pierwszy tydzień marca uczniowie klasy II c uczyli się jak dbać o zdrowie. W tym czasie poznawali jak funkcjonuje organizm człowieka, jakie znaczenie ma przestrzeganie higieny, właściwe odżywianie i ruch na świeżym powietrzu. Spotkali się z pielęgniarką i wysłuchali bardzo pouczającej pogadanki, robili ,,portrety” bakterii i wirusów, plakaty o zdrowiu i piramidy zdrowia. Przygotowali także scenki dramowe z duchami w roli głównej, których mottem były słowa: W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH. Oglądając prezentację o zdrowym odżywianiu zapoznali się przy okazji z wynikami sondy, którą przed trzema laty przeprowadził szkolny Klub Wiewiórka. Spontanicznie zaproponowali porównanie wyników i ponowny sondaż wśród uczniów klas I-III. Już następnego dnia odwiedzili uczniów z 8 klas, a informacje, które uzyskali mile wszystkich zaskoczyły. Okazało się bowiem, że systematyczna praca nauczycieli we współpracy z rodzicami przynosi efekty!
Wyniki badań z roku 2012 i 2015 były następujące:
Bez śniadania do szkoły w 2012 r. przyszło 24% uczniów, a w 2015 r. 12%. Zdrową kanapkę na drugie śniadanie miało w 2012 r. 57% uczniów, a w 2015 r. już 76%. Z kolei słodycze przed trzema laty przyniosło do szkoły 22% uczniów, a w bieżącym roku 17%. Cieszy więc, że nasi uczniowie odżywiają się zdrowiej i wielu z nich może powiedzieć: WIEM, CO JEM!
II c zakończyła cykl lekcji o zdrowiu degustacją własnoręcznie przygotowanej sałatki owocowej!
                                                                                    wychowawczyni: Małgorzata Gąbka

 

     Turniej Rodzinny w tenisie stołowym

W sobotę 6 grudnia 2014 roku po raz ósmy w naszej szkole odbył się  Turniej Rodzinny w tenisie stołowym zorganizowany przez Uczniowski Klub Sportowy Podkowa". W turnieju wzięło udział 29 drużyn. Każda składała się z rodzica i dziecka.  Byli tatusiowie, mamy i jedna babcia. Rodzice mieli okazję aktywnie spędzić z dziećmi sobotnie przedpołudnie. Emocje były ogromne, ale rywalizacji towarzyszyła jak zwykle miła atmosfera. Trzy najlepsze drużyny otrzymały puchary zakupione przez Klub w ramach dotacji z budżetu Gminy Bychawa na zadania z zakresu kultury fizycznej. Każda drużyna otrzymała pamiątkowy dyplom, a najmłodszy zawodnik turnieju Łukasz Piwnicki /I d/ został wyróżniony małym pucharem. Wszystkim uczestnikom gratulujemy wyników, serdecznie dziękujemy i zapraszamy za rok.
Zwycięzcy turnieju:
    I miejsce -  Stanisław Zdybel /V b/ z tatą Robertem
    II miejsce -  Aleksandra Kośka /VI a/  z tatą Januszem
    III miejsce - Agnieszka Zdybel /IV b/ z tatą Robertem                           wyniki>>

Na uwagę zasługuje fakt, że
Stanisław Zdybel z tatą wygrali po raz drugi z rzędu, a trzy lata temu zajęli trzecie miejsce.
                                                                                                       Krystyna Kostrzewska

 

     Jesiennie i owocowo w klasie I a

Jesienne zabawy, obserwacje przyrodnicze, kulinarne – sałatkowe „zmagania”, zachęciły pierwszoklasistów do wykonania prac plastycznych o tematyce jesienno – owocowej. To była świetna nauka, zabawa i „coś” na smaczek.
                                                                                                                       S. Wrzesińska

      Turniej sportowy

W ramach projektu ZACHOWAJ RÓWNOWAGĘ, promującego między innymi aktywność fizyczną,     13 października na boisku "Orlik" odbył się Turniej Dzikich Drużyn w mini piłce nożnej chłopców klas drugich i trzecich. Pięć drużyn rozegrało 10 meczy systemem "każdy z każdym". Wszystkie mecze sędziował pan Andrzej Miszczak. Zaciętej rywalizacji towarzyszył głośny doping koleżanek i kolegów. W finale, o pierwsze miejsce walczyły drużyny z klas III a i III b. Zwyciężyła reprezentacja klasy III a w składzie: Karol Zarzeczny, Kacper Kamiński, Robert Nawrocki, Kamil Osmoliński, Jakub Kostruba, Michał Szmit, Paweł Prus, Maciej Frączek i Rafał Frączek. Drugie miejsce zajęła klasa III b, trzecie II b, czwarte II c i piąte II a.
Trzy najlepsze drużyny otrzymały puchary ufundowane przez zaprzyjaźnionego miłośnika sportu, któremu serdecznie dziękujemy. Za tydzień odbędzie się kolejny turniej, tym razem dla klas IV-VI. Zapraszamy.  
                                                                                                               K. Kostrzewska

20 października na boisku "Orlik" odbył się Turniej Dzikich Drużyn w mini piłce nożnej. Była to druga tura turnieju organizowanego w ramach projektu ZACHOWAJ RÓWNOWAGĘ. Tym razem do rywalizacji przystąpiło pięć drużyn chłopców z klas IV-VI i tak jak poprzednio rozegranych zostało 10 meczy systemem "każdy z każdym". Wszystkie mecze sędziował pan Andrzej Miszczak. Zwyciężyła drużyna w składzie: Mateusz Malec, Jakub Jabłoński, Maciej Siek, Dawid Nowak, Gabriel Cajzer, Kacper Uniłowski, Dawid Rapa i Przemysław Malec. Najlepszymi zawodnikami obu turniejów - uhonorowanymi statuetkami -  zostali: Karol Zarzeczny /III a/ i Kamil Olesiński /VI a/.
Puchary dla trzech drużyn oraz statuetki ufundował zaprzyjaźniony miłośnik sportu młodzieżowego, któremu jeszcze raz serdecznie dziękujemy.
                                                                                                               K. Kostrzewska

 

       Jesienią zdrowo się odżywiamy

Jesień to pora roku obfitująca w świeże owoce i warzywa. Pamiętając o tym, uczniowie klasy II b wraz z wychowawczynią zorganizowali w klasie dzień owocowy i dzień warzywny. W ramach owocowego dnia dzieci samodzielnie przygotowywały sałatki owocowe, które były świetnym uzupełnieniem drugiego śniadania. Kolejnego dnia na stołach królowały warzywa w postaci przetworów przyniesionych z domowych spiżarni . Dzieciaki z wielkim apetytem zajadały marynowane i kiszone ogórki, paprykę i groszek. Degustowały dżemy, powidła i soki. Wszystkim bardzo smakowały te zdrowe, jesienne smakołyki.
                                                                                                                        Małgorzata Rapa

      Będziemy w telewizji

10 czerwca 2014 r. w Szkole Podstawowej w Bychawie realizowany był materiał do spotu telewizyjnego promującego program Unii Europejskiej „Owoce w szkole”. W nagraniach wzięli udział uczniowie klasy I a i klasy II b. Pierwszaki delektowały się owocami i soczkami. Dzieciaki z II b w ramach zajęć technicznych przygotowały w grupach pyszne i zdrowe smakołyki z owoców i warzyw. Pani Dyrektor Małgorzata Tudrujek udzieliła wypowiedzi na temat uczestnictwa uczniów klas I-III w programie „Owoce w szkole”.
Po zakończonych nagraniach uczniowie zrobili zdjęcia z ekipą telewizyjną.
                                                                                         /Anna Rymarz, Jolanta Stoczkowska/

     Jemy owoce w szkole


     Pijemy mleko w szkole


     Drugie śniadanie w szkole


Drugie śniadanie jest posiłkiem zapewniającym organizmowi systematyczny „dopływ” energii i składników pokarmowych, co gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i przekłada się na wyniki w nauce. Uczniowie którzy nie spożywają drugiego śniadania osiągają gorsze wyniki w przedmiotach wymagających skupienia, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami. Drugie śniadanie pozwala kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe.
Uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Bychawie przestrzegając zasady zdrowego żywienia spożywają
w szkole zdrowe drugie śniadanie.
                                                                                                                         /Elżbieta Małecka/

 

     Gazetki ścienne

 

             Klasa V a dba o zdrowie

Uczniowie klasy V a w ramach projektu Zachowaj Równowagę realizowali następujące zadania:
• obejrzeli film z Pascalem Brodnickim na temat zdrowego żywienia,
• wzięli udział w teście wiedzy dot. piramidy żywieniowej i zasad zdrowego żywienia,
• przygotowali „Sałatkę bystrego ucznia”,
• urządzili parapetowy ogródek warzywny.
                                                                                                                   /Elżbieta Małecka/

      Spacer do parku

Dnia 8 kwietnia 2014 r. uczniowie klasy III d wybrali się na wiosenny spacer do parku. Wszystkim dopisywał dobry humor, gdyż piękna pogoda tego dnia zachęcała do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Dzieci miały czas na dowolne zabawy. Jedni wypatrywali żab w trawie, inni pluskali się w orzeźwiającej źródlanej wodzie oraz urządzali wyścigi. Był to zdrowo i wesoło spędzony czas.
                                                                                                                         /Elżbieta Małecka/

     Powitanie wiosny w klasie III d

21 marca 2014 r. uczniowie klasy III „d” postanowili uroczyście powitać nadejście wiosny. W tym dniu przygotowali owocowe koreczki, a następnie wybrali się na wiosenny spacer nad rzekę w celu utopienia marzanny. Z piosenką na ustach i wesołymi okrzykami uczniowie wrzucili kukłę do wody. Trochę zmęczeni długą wędrówką, ale z uśmiechami na twarzach wrócili do szkoły. Szybko zniknęły z talerzy wcześniej przygotowane smakołyki, gdyż apetyt po wyczerpującej drodze dopisywał. Wszyscy stwierdzili, że był to przyjemnie i zdrowo spędzony czas.
                                                                                                                     /Elżbieta Małecka/

      Wycieczka do mleczarni

Dnia 17 marca 2014 r. uczniowie klasy III d odwiedzili Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Bychawie. Dzieci dowiedziały się w jaki sposób powstaje masło, twaróg, ser żółty, maślanka i śmietana. Zobaczyły jak wielu ludzi musi pracować, aby do naszych domów mogły trafić wyżej wymienione produkty. Miłym akcentem naszego spotkania był zdrowy poczęstunek w postaci serowych koreczków i smacznych krówek. Wszyscy przekonali się, że mleko i przetwory mleczne są bardzo zdrowe i potrzebne do prawidłowego rozwoju.
                                                                                                                      /Elżbieta Małecka/

     Zimowe zabawy na śniegu

 

Dnia 5 lutego 2014 r. wykorzystując piękną pogodę uczniowie klasy III d wybrali się na długi spacer, w czasie którego musieli przejść „ Zimowy tor przeszkód”. Do pokonania mieli: wysokie zaspy, pagórki, rzuty śnieżkami do celu, chodzenie po śladach kolegów, rysując wyznaczone kształty. Roześmiane i rumiane buzie świadczyły o tym, że był to zdrowo i wesoło spędzony czas na świeżym powietrzu.
                                                                                                                     /Elżbieta Małecka/

Zima to wspaniały czas na aktywną zabawę na powietrzu – każde dziecko przyzna, że nie ma nic radośniejszego od sanek, łyżew czy rzucania śnieżnymi kulkami. Korzystając z okazji, że była przepiękna, słoneczna pogoda i kusił swą bielą śnieg 5 lutego 2014 r. uczniowie klasy III c wraz z wychowawczynią postanowili oddać się zimowym szaleństwom. Wesołym okrzykom, wspólnym zabawom na śniegu nie było końca…
                                                                                                                         /Dorota Drążek/

     „Zdrowe ferie”

23 stycznia, w mroźny, słoneczny dzień uczniowie klasy V a wraz z zaprzyjaźnionymi przedstawicielami innych klas, udali się na wycieczkę do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Bychawie.
Na terenie spółdzielni powitała nas pani prezes Zofia Popławska. Przy poczęstunku złożonym z produkowanych w Bychawie serów i krówek zostaliśmy zapoznani z historią zakładu. Poznaliśmy wszystkie produkty oferowane przez bychawską mleczarnię. Pani prezes przedstawiła nam tajemnice i sekrety technologii produkcji serów, a także podkreśliła znaczenie produktów mlecznych w prawidłowym żywieniu. Następnie mieliśmy okazję zobaczyć zakład mleczarski od środka. Zwiedziliśmy halę produkcyjną, mieliśmy możliwość zobaczenia produkcji sera, masła i twarogu. Nasz podziw wzbudziły maszyny służące do produkcji i pakowania nabiału.
Na koniec, przekonani o ważnej roli mleka i przetworów mlecznych w codziennej diecie udaliśmy się na „zdrowe” zakupy w firmowym sklepie.
                                                                                        /Anna Woch, Marzena Kasperek
/

     Turniej Rodzinny w tenisie stołowym

W sobotę 14 grudnia 2013 r. po raz siódmy w naszej szkole odbył się  Turniej Rodzinny w tenisie stołowym w którym wzięło udział 21 drużyn. Każda składała się z rodzica i dziecka.  Byli głównie tatusiowie, ale i kilka mam. Wszyscy walczyli o zwycięstwo w miłej i sympatycznej atmosferze i co najważniejsze wspólnie, aktywnie spędzili sobotnie przedpołudnie. Trzy najlepsze drużyny otrzymały puchary zakupione przez Uczniowski Klub Sportowy Podkowa" w ramach dotacji z budżetu Gminy Bychawa na zadania z zakresu kultury fizycznej. Każda drużyna otrzymała pamiątkowy dyplom i medal. Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy i zapraszamy za rok.
Zwycięzcy turnieju:
    I miejsce -  Stanisław Zdybel / IV b/ z tatą Robertem
    II miejsce -  Jagoda Kamińska /VI b/  z tatą Piotrem
    III miejsce - Marcin Wieczorkiewicz /VI a / z tatą Grzegorzem

Wyniki>>                                                            
                                          /K. Kostrzewska/

 

      Broszura dla rodziców

Broszura dostępna w bibliotece szkolnej i u wychowawców klas.

Copyright © by Szkoła Podstawowa w Bychawie